Departamentul de Masini Mecanice, Utilaje si Transporturi

Facultatea de Mecanica

Universitatea Politehnica Timisoara

Universitatea Politehnica

Timisoara

Facultatea de Mecanica

Departamentul MMUT

Laborator Multifunctional

de Masini Termice si Energii Neconventionale 

Captare CO2 din gazele de ardere

© Departament MMUT | webmaster: Ing. Ion Vetres

Toate drepturile rezervate

Responsabili:                  Ing. Dumitru Cebrucean

                                     Ing. Viorica Cebrucean

Arderea combustibililor fosili elibereaza in atmosfera cantitati impresionante de gaze cu efect de seră, dintre care cel mai important este dioxidul de carbon. Cresterea continua a concentraţiei de CO2 in atmosfera duce la amplificarea efectului de sera, şi deci are loc incalzirea globala a planetei. Datele statistice arata ca din 1870 pana in 1989 concentratia globala de CO2 a crescut de la 290 ppm pana 350 ppm, adica o crestere de 20%. In 2002, sectorul energetic a "contribuit" cu cea mai mare cota de CO2 emisă vreodată, peste 9 miliarde tone.

 

Pe langa emisii de CO2, in urma arderii combustibililor fosili, in atmosfera sunt evacuate cantitati uriase de oxizi de sulf, oxizi de azot, hidrocarburi şi pulberi.

 

O alternativa la energie conventionala ar fi utilizarea si dezvoltarea surselor regenerabile de energie, dintre care biomasa probabil va reprezenta cea mai importantă sursă de energie.

Foto instalatiei experimentale

Una din metodele de separare a dioxidului de carbon din gazele de ardere foloseste alcanolaminele. Cea mai utilizata solutie amina este monoetanolamina, dar mai sunt utilizate si aminele secundare, tertiare sau un amestec dintre ele.

Laborator MTEN

Gazele de ardere inainte de a fi introduse in coloana de absorbtie trec prin mai multe etape de tratare si epurare. Mai intai, gazele arse sunt desprafuite apoi sunt trecute printr-un sistem de racire, unde gazele sunt racite pana la temperaturi necesare procesului de desulfurare. Desulfurarea gazelor are loc intr-un scruber unde oxizii de sulf sunt retinute. SO2 reactioneaza cu solutia amina formand un compus din care amina nu se mai regenereaza. Reducerea continutul de sulf in gazele de ardere, inainte de absorber, micsoreaza riscul degradarii rapide a solutiei amine in timpul procesului de absorbtie.

 

Gazele desulfurate sunt introduse prin parte inferioara a absorberului. Solutia MEA este injectata prin niste duze, instalate in parte superioara a coloanei. Contactul intre cele doua faze are loc in contracurent, circuland printr-un strat de umplutura format din inele Raschig.

 

Reactia intre CO2 si MEA este reversibila. La temperaturi joase are loc absorbtia de CO2 de amina, in schimb cand este incalzita ea eliberează cea mai mare parte de CO2. Astfel, din absorber, absorbantul bogat in CO2 este introdus intr-un schimbator de caldura. Aici, in contracurent solutia este incalzita de gazele de ardere fierbinti pana la temperaturi necesare separarii MEA de CO2. Absorbantul sarac este apoi recirculat in absorber.

 

Prezenta altor emisii in gazele de ardere afecteaza procesul de absorbtie si duc la degradarea solventului utilizat. Este nevoie de a micsora concentratia lor pentru o mai buna eficienta a procesului de absorbtie.

Schema procesului de desulfurare, absorbtie si desorbtie

Laborator MTENLaborator MTEN

Contacte:

Noutati:

Redirectionare:

 Director Laborator

Prof.dr.ing. Ioana IONEL

tel: +40 256 403670

fax: +40 256 403669

e-mail: ioana.ionel@mec.upt.ro

 

Responsabil Tehnic

Dr.ing. Francisc POPESCU

tel: +40 (256) 403667

 

Responsabil Web

Ing. Ion VETRES

tel: +40 (256) 403746

e-mail: vetres.i@gmail.com