Departamentul de Masini Mecanice, Utilaje si Transporturi

Facultatea de Mecanica

Universitatea Politehnica Timisoara

Universitatea Politehnica

Timisoara

Facultatea de Mecanica

Departamentul MMUT

Laborator Multifunctional

de Masini Termice si Energii Neconventionale 

Cazan LOOS

© Departament MMUT | webmaster: Ing. Ion Vetres

Toate drepturile rezervate

Responsabili:                  Conf. dr. Ing. Paul Dan Oprisa

                                     Conf. dr. Ing. Lelea Dorin

6. Descrierea structurii şi a funcţionării, respectiv descrierea procesului

 

6.1 Structura constructivă

 

Structura constructivă a cazanului este realizată īn scopul obţinerii volumului mic de apă. pentru aceasta este īnglobată īntr-o carcasă de tablă de oţel o serpentină de īncălzire īnfăşurată īn două straturi.

 

6.2 Modul de funcţionare

 

O pompă de alimentare īmpinge apa de alimentare prin serpentina de īncălzire. Astfel apa este īncălzită şi evaporată datorită radiaţiei căldurii flăcării din arzător şi a conductivităţii termice a gazelor de ardere. Arzătorul şi pompa de alimentare lucrează automat. puterea arzătorului şi a pompei de alimentare (ambele trepte īn cazul modului de funcţionare īn două trepte) trebuie să fie reglate exact īn funcţie de debitul de abur respectiv al cazanului, pentru a evita o umiditate reziduală prea mare sau supraīncălzire. dacă apar diferenţe īntre debitele de apă de alimentare şi de combustibil, două dispozitive limitatoare de temperatură servesc drept siguranţă, ce pun īn funcţiune decuplarea de avarie a focarului, de īndată ce este atinsă temperatura de siguranţă setată.

Puterea arzătorului şi prin aceasta cantitatea necesară de apă, se reglează prin suprapresiunea medie de exploatare reglată. dacă scade presiunea aburului īn cazan sub valoarea reglată, porneşte arzătorul sau se măreşte puterea arzătorului, pentru că este nevoie de abur. dacă presiunea aburului din cazan ajunge la valoarea maximă reglată, arzătorul se decuplează, pentru că nu este nevoie de abur. dacă această reglare nu funcţionează, un limitator electric de presiune porneşte deconectarea de avarie şi blocarea arzătorului. Īn cazul īn care nici acest limitator de presiune nu funcţionează, intră īn acţiune armătura de siguranţă la suprapresiune şi aburul este eliberat printr-o conductă īn exterior.

 

O diafragmă pentru reducerea debitului de abur, care este montată īnainte de armătura de īnchidere a aburului, permite o funcţionare mai uniformă a cazanului, şi prin aceasta o funcţionare cāt mai protejată īn cazul situaţiilor nefavorabile din funcţionare, ca de ex. la necesar mare de abur pe termen scurt.

Contacte:

Noutati:

Redirectionare:

 Director Laborator

Prof.dr.ing. Ioana IONEL

tel: +40 256 403670

fax: +40 256 403669

e-mail: ioana.ionel@mec.upt.ro

 

Responsabil Tehnic

Dr.ing. Francisc POPESCU

tel: +40 (256) 403667

 

Responsabil Web

Ing. Ion VETRES

tel: +40 (256) 403746

e-mail: vetres.i@gmail.com